Textmakare Knutssons skyltfönster

Här finns tips om var du kan läsa mina texter. En del kan du läsa bara här. Häng med!

Min bilder
Namn:

Jag är skribent och författare med förkärlek för korta, koncentrerade format. Jag skriver utställningstexter, korta kommentarer och texter till bilderböcker men också debattinlägg och krönikor. Om du vill veta mer så ta en titt på www.textmakareknutsson.se

03 mars 2006

Om arbetsskador i Arbetaren

I Tidningen Arbetarens nya nummer har jag skrivit ett par artiklar om diskrimineringen i arbetsskadeförsäkringen. De finns tyvärr inte att läsa på nätet utan bara i papperstidningen som dock förmodligen finns på närmsta bibliotek - om du inte prenumererar?
Jag finner ämnet angeläget och hoppas få anledning att återkomma.

Ett par utdrag:
Att män och kvinnor bedöms olika inom arbetsskadeförsäkringen har varit känt sedan början på 2000-talet och sedan dess har bristen på forskning om kvinnors arbetsskador kritiserats. Det mest konkreta som hänt är dock att man genom en lagändring luckrat upp bevisreglerna för skador som inträffat efter 2002. Ändringen har fortfarande inte slagit igenom eftersom bara ett fåtal sådana ärenden ännu kommit till beslut. Tittar man på de redovisade siffrorna så ser man att skillnaderna i bifallsfrekvens, dvs andelen beviljade ersättningar, mellan kvinnor och män tvärt om ökat de senaste åren.
och:
Tanken med den svenska arbetsskadeförsäkringen är att alla ska ha rätt till en enskild bedömning – oavsett vilken skada eller sjukdom de drabbats av och, förstås, oberoende av yrke och kön. Ändå är en lång rad symptom som oftare drabbar kvinnor än män enligt lag eller gällande praxis undantagna från försäkringen.
Claes Jansson, enhetschef på försäkringsenheten på LO TCO Rättsskydd, menar att den skrift ”Arbete och hälsa” som Försäkringskassan rekommenderar som underlag för beslut tillämpas på fel sätt.
- Den används som ett facit för enskilda beslut vilket aldrig var författarnas mening. Det har tagit knäcken på möjligheterna att få ersättning för exempelvis förslitningsskador.
Försäkringsrådgivare och skyddsombud inom LO använder sig dessutom av en inofficiell lista på symptom där det enligt gällande praxis är lönlöst att begära ersättning. Flera av dessa är kända som typiskt kvinnliga, exempelvis psykisk ohälsa, fibromyalgi och förslitningsskador. Risken är förstås att detta sprider en uppgivenhet som i sin tur genererar ett mörkertal av kvinnor som vill och borde men inte ensamma orkar eller kan driva sina ärenden.