Textmakare Knutssons skyltfönster

Här finns tips om var du kan läsa mina texter. En del kan du läsa bara här. Häng med!

Min bilder
Namn:

Jag är skribent och författare med förkärlek för korta, koncentrerade format. Jag skriver utställningstexter, korta kommentarer och texter till bilderböcker men också debattinlägg och krönikor. Om du vill veta mer så ta en titt på www.textmakareknutsson.se

04 december 2006

Artikel i Dagens ETC om nätverk för gemensam välfärd

I Dagens ETC:s extratjocka "goda nummer" som kom i fredags har jag skrivit en artikel om de nätverk för gemensam välfärd som finns i bland annat Norge, Danmark och Sverige.

Ur texten:
Redan 1999 startade paraplyorganisationen ”For velferdsstaten” i Norge för att öka kontakterna mellan organisationer som ville pressa tillbaka liberalerna. ”For velferdsstaten” har tillsammans med medlemsorganisationer och andra lyckats kanalisera det starka folkliga missnöjet med genomförda och planerade privatiseringar - och man har varit mycket framgångsrik. Den nyliberala utvecklingen har kraftigt bromsats upp och Norge har sedan regeringsskiftet 2005 satt ner foten i flera påbörjade liberaliseringsprojekt både nationellt och internationellt i t ex WTO.

och:

I Danmark, som levt med en högerregering sedan 2001, har man också lyckats få upp många tidigare passiva ur soffan. Den 17 maj i år demonstrerade nära 150 000 danskar för en gemensam, solidariskt finansierad välfärd och den 3 oktober samlade man nästan lika många till en aktion i samband med att Folketinget öppnade.
Jens Borking, från Trä-Industri-Byggfacket, är engagerad i det danska nätverket ”Velfaerd til alle”, och han tror att den viktigaste anledningen till den stora uppslutningen är att försämringarna blivit så påtagliga.”Vi ser hemlösa på gatorna, skolorna förfaller och det finns gymnasieklasser med upp till 37 elever i klassrum som är byggda för 24."


Tyvärr finns inte hela texten på nätet så det blir att pallra sig iväg till kiosken eller beställa via ETC:s hemsida.