Textmakare Knutssons skyltfönster

Här finns tips om var du kan läsa mina texter. En del kan du läsa bara här. Häng med!

Min bilder
Namn:

Jag är skribent och författare med förkärlek för korta, koncentrerade format. Jag skriver utställningstexter, korta kommentarer och texter till bilderböcker men också debattinlägg och krönikor. Om du vill veta mer så ta en titt på www.textmakareknutsson.se

28 december 2006

Novell publicerad i Corren

Idag publicerar Corren mitt bidrag till deras novelltävling på temat "En ny start". Novellen kom på delad fjärde-plats och heter "Ett väsentligt arbete". Tyvärr kan bara prenumeranter med konto på "Corren mera" läsa den på nätet, alltså sådana som redan fått den hem i brevlådan. Jag mejlar den förstås gärna till den som vill läsa hela.

Här kommer ett utdrag:

Någon rör sig i lägenheten ovanför. Han skulle kunna hämta en bok för att läsa men förmår inte. Hur ska det nu bli med gården därhemma? Huset på en avstyckad tomt, hemmanet slaktat, kluvet, helheten delad. Någon från stan ska flytta in. Vad bryr de sig om vinbären, Judiths vinbär, och de gamla träden, oxeln som åskan tog men som fått stå. Inte kommer de hamla linden i hagen. Den blir ju inte ens deras, förresten. De vill ha pool och studsmatta, nu med detsamma. OBT. Omedelbar behovstillfredsställelse. Det lide de av. Det är ungefär som DAMP, ett slag hyperaktivitet och sedan blir de utbrända. De kan inte sätta en planta och vänta ens fyra år på resultatet. Om de odlar så är det för en sommar och helst i en kruka. De är rastlösa själar livrädda att växa fast och slå rot. Hur ska de kunna trivas på en plats där själva livet varit djupt, sjupt rotat i generationer? Där tusentals dagliga steg av ett fåtal välkända fötter nött djupa stigar mellab dörrar, grindar och hus. Där människorna varit fast förankrade i en liten värld som var utgångspunkt för deras betraktelser av den större världen bortom.
Än svårare att förstå är det hur hans egna skinnflådda rötter ska kunna trivas och få fäste här, där marken hårdgjorts för att klara den dagliga nötningen av tusentals par okända fötter. Här, där den stora världen bortom finns så nära att den omsluter allt och alla. Hur ska han längre kunna betrakta världen när den omger honom på alla sidor?